material_mdf_big

МДФ е предпочитан материал за производство на мебели – напълно екологичен, с фина и хомогенна структура, с гладка повърхност без дефекти, с отлична възможност за обработка и висока здравина. МДФ е по-скъп от ПДЧ. Освен това няма покритие, което впоследствие повишава цената му.

МДФ-плочи

МДФ-плочите се произвеждат от мека дървесина по метода на сухото пресоване при високи налягане и температура. На този факт се дължи по-фината и хомогенна структура на материала. Има разлика в големината на смлените прашинки при МДФ- и ПДЧ-плочите – съответно по-фино смлени или по-едри. Слепват се с лигнин и парафин, което ги превръща в напълно екологичен материал с гладка повърхност и висока здравина. Освен това МДФ има голяма еластичност, якост при огъване, плътност и нищожно набъбване след потапяне във вода. Подходящ е за помещения с влажност до 80%.

МДФ е един от предпочитаните заместители на масивната дървесина. Обработката му е дори по-лесна, тъй като е чист материал без дефекти. Отличната геометрия на плочите остава непроменена дълго време и позволява по-лесното пилене, рязане, фрезоване и огъване както на гладката, плътна и еднородна повърхнина, така и на ръбовете. В мебелното производство се използват четири вида МДФ-плочи – „гол“ материал без никакви покрития; ламиниран МДФ (покрит с ламинат); фурнирован МДФ (покрит с естествен фурнир); МДФ профили (лайстни, первази и др.).