ПДЧ e сред най-популярните мaатериали при производството на мебели поради голямото разнообразие от цветове и фурнири и изключително достъпната си цена. Отличава се с лесно почистване и поддръжка, с висока износо- и влагоустойчивост, в сравнение с масивната дървесина.

ПДЧ-плочи

Основните суровини, които се използват за производството на ПДЧ-плочи, са смлени дървесни частици, пресовани и слепени със специален вид смола. Най-разпространени са трислойните плочи – по-груб среден слой е заключен между два по-тънки повърхностни слоя, които са от по-фини и по-плътно пресовани частици. По-малката плътност по средата е с цел да се постигне по-ниска цена, а по-високата плътност на другите слоеве спомага за по-голямата издръжливост на материала.

Един от недостатъците на ПДЧ е, че е по-ниско влагоустойчив от МДФ и съответно не се препоръчва за помещения с висока влажност (над 60%). Липсва възможност за релефни обработки (фрезоване). ПДЧ е един от най-използваните материали за изработването на мебели от икономичен ценови клас, тъй като в сравнение с МДФ предлага по-богато разнообразие от цветове и фурнири.